· 

Honderdjarige "Op naar Macbeth"

Roosendaals Toneel bereidt bijzondere productie voor.

Jubileum

Roosendaals Toneel werd 100 jaar geleden opgericht. De oudste toneelvereniging van onze gemeente viert in 2018 een groot jubileumjaar en daarvoor wordt flink uitgepakt. 

Drie bestuursleden hebben in samenwerking met gerenommeerd heemkundige Marius Broos een boek over de geschiedenis van Roosendaals Toneel geschreven. In voorverkoop tot en met 17 maart voor €5,95 hier te bestellen. Na voorverkoop voor €7,95. 

Voor de jubileumvoorstellingen is een professionele regisseur aangetrokken: Erol Struijk, die met een tiental leden op weg gaat naar Macbeth, een bewerking van Shakespeares bloederigste tragedie. 

Hoewel dit bekende verhaal dateert uit het begin van de zeventiende eeuw is de thematiek nog altijd van alle tijden en universeel.

Macbeth

Macbeth, een generaal in het leger van de Schotse koning, raakt gecorrumpeerd door zijn ambitie om zelf vorst te worden. Daartoe begaan zijn vrouw en hij zware, bloedige misdaden. 

De schrijver maakt duidelijk dat er goed en kwaad in ons allen zit, dat er een eeuwig gevecht plaatsvindt tussen harmonie en chaos. 

Gaan de krachten van het licht winnen, als we het kwaad – met name in onszelf – maar onderkennen en bestrijden?

De werktitel is niet ‘Macbeth’, maar ‘Op naar Macbeth’. Zowel de regisseur als Roosendaals Toneel wilden meer, dan louter een repertoirevoorstelling. 

Behalve een Shakespeare krijgt de toeschouwer een kijkje in de keuken van een toneelvereniging, ziet hoe acteurs zich voorbereiden en zich gedragen vlak voor een voorstelling. Omdat dit vraagt om een andere speel- en tekstvorm heeft de toneelschrijver Barry Hofstede speciaal voor Roosendaals Toneel dit gedeelte voor zijn rekening genomen. 

Bewust een grootse aanpak dus voor een 100- jarig jubileum. 

Een speelse, verrassende avond die zeker indruk achter gaat laten. 

‘Op naar Macbeth’ wordt gespeeld in Schouwburg De Kring in Roosendaal op 20, 21 en 22 juni 2018. Kaarten zijn te bestellen via de website van Schouwburg De Kring.

Reactie schrijven

Commentaren: 0